Skip to main content
Ondernemers hebben minder dan twee maanden om over te stappen naar een andere manier van aangifte doen
Als ondernemer heb je te maken met verschillende belastingzaken. Denk aan het doen van je btw-aangifte. Gebruik je hier het oude ondernemersportaal van de Belastingdienst voor? Let dan op: deze kun je alleen nog gebruiken voor je laatste maand- of kwartaalaangifte over 2021. Daarna moeten ondernemers kiezen voor een andere manier van aangifte doen. Dit kan op drie manieren: via administratiesoftware, een fiscaal dienstverlener of de website van de Belastingdienst.

 

Regel jij je belastingzaken nog via de website van de Belastingdienst waarbij je gebruikmaakt van het oude ondernemersportaal? Houd er rekening mee dat je het oude portaal na je laatste btw-aangifte over 2021 niet meer kunt gebruiken.

 

Persoonlijke voorkeur

Alle ondernemers moeten een goede administratie bijhouden om aangiften te kunnen doen bij de Belastingdienst. Welke manier werkt het beste voor jou? “Wat het beste bij je past, hangt af van jouw onderneming en de complexiteit van de administratie”, zegt Ferry Hoogerheijde, voorlichter bij de Belastingdienst. “Je kunt dit in een spreadsheet-programma doen, maar ook met administratiesoftware. Je administratie en aangifte uitbesteden aan een fiscaal dienstverlener is ook een optie.”

 

De meeste ondernemers maken voor het regelen van hun belastingzaken gebruik van administratiesoftware of een fiscaal dienstverlener. De Belastingdienst zet de verschillende manieren om je belastingzaken te regelen op een rij, zodat jij zelf een afweging kunt maken welke manier het beste bij jou en je onderneming past.

 

Administratiesoftware
Steeds meer startende ondernemers maken gebruik van administratiesoftware. Zodra je bedrijf begint te draaien, neemt je administratie toe en ook de kans op fouten. Administratiesoftware kan dan een uitkomst zijn, zoals bijvoorbeeld online boekhoudpakketten.

  • Je kunt via de meeste administratiesoftware je btw-aangifte direct uit het pakket indienen bij de Belastingdienst. Dit betekent geen dubbel werk of fouten bij het overtypen.
  • Ook kan je vaak toegang geven aan bijvoorbeeld een fiscaal dienstverlener om je te helpen bij de aangiftes.
  • Het gebruik van administratiesoftware kost geld. De kosten zijn vergelijkbaar met een telefoonabonnement en het eerste jaar is meestal gratis. De kosten zijn zakelijk aftrekbaar.
  • Kies je voor administratiesoftware? Dan kun je op iedere plek real-time bij je administratie en je gegevens zijn goed beveiligd.

Fiscaal dienstverleners
Besteed je je belastingzaken liever uit, omdat je meer tijd wil besteden aan ondernemen? Of weet je weinig over fiscale zaken? Dan kun je voor het regelen van je belastingzaken ook een fiscaal dienstverlener inschakelen. Bijvoorbeeld een accountant, belastingadviseur of administratiekantoor.

  • Fiscaal dienstverleners zijn bekend met de fiscale regels en werkwijze van de Belastingdienst. Zo kunnen ze goed belastingadvies geven en je helpen bij het doen van een correcte aangifte.
  • Het inschakelen van een fiscaal dienstverlener kost geld.
  • De meeste fiscaal dienstverleners gebruiken administratiesoftware. Sommige bieden jou de mogelijkheid om hun software te gebruiken, zodat zij op afstand kunnen meekijken. Vraag een adviseur altijd naar de mogelijkheden.

Mijn Belastingdienst Zakelijk
Is je administratie relatief eenvoudig? Dan kun je als ondernemer voor het regelen van je belastingzaken gebruikmaken van het ondernemersportaal van de Belastingdienst: Mijn Belastingdienst Zakelijk (MBD-Z).

  • Inloggen op MBD-Z doe je als eenmanszaak met DigiD. Als het je voorkeur heeft, kun je ook gebruikmaken van eHerkenning.
  • Is je bedrijf een rechtspersoon, bijvoorbeeld een bv? Je kunt dan inloggen met eHerkenning op betrouwbaarheidsniveau EH3. Wil je eHerkenning alleen gebruiken voor het doen van je belastingaangifte en hoef je niet in te loggen bij andere organisaties? Dan kun je kiezen voor het speciale ‘Belastingdienst EH3 inlogmiddel’. Voor dit inlogmiddel is een compensatieregeling beschikbaar. Kijk voor meer informatie op belastingdienst.nl/eherkenning of vraag direct compensatie aan via de website van de Rijksdienst van Ondernemend Nederland.

Wat past bij jou?

Verdiep je in de mogelijkheden, vraag naar de ervaringen van andere ondernemers en zoek online naar meer informatie over de mogelijkheden. Meer informatie vind je op belastingdienst.nl/overstappen en belastingdienst.nl/ondernemers.