Zzp’er en de coronacrisis: wat kunt u doen?

Het kabinet versoepelt vanaf 15 februari in 3 fasen bijna alle coronamaatregelen. Dit heeft als gevolg dat financiële regelingen zoals de TVL, NOW en bijzonder uitstel van betaling belastingen straks aflopen. Het kan ook zijn dat u geld moet terugbetalen. Lees wat u in uw situatie kunt doen.

Kijk welke financiële steun u kunt krijgen

Het kabinet steunt bedrijven die zijn getroffen door de coronamaatregelen. Met de verdere versoepelingen van de coronamaatregelen zal het kabinet de financiële steun straks wel afbouwen. Lees meer over het steunpakket

Breng uw financiële situatie in kaart

Zorg dat uw administratie actueel en bijgewerkt is. Kunt u uw rekeningen niet betalen? Welke inkomsten verwacht u de komende tijd nog? En welke uitgaven? Als u dit op een rij zet, heeft u inzicht in uw financiële situatie. Misschien kunt u afspraken maken met mensen die nog geld van u krijgen. Ook kunt u in gesprek met uw verhuurder voor mogelijke afspraken over de huur. Andersom kunt u kijken of de opdrachtgevers van wie u nog geld krijgt u eerder kunnen betalen.

Lees meer over hoe u uw rekeningen kunt blijven betalen op KVK.nl.

Volg de KVK Zwaar weer routewijzer

Maakt u zich zorgen of uw bedrijf wel kan blijven bestaan? Bekijk de KVK Zwaar weer routewijzer met adviezen over mogelijke vervolgstappen voor uw bedrijf.

Check of u in aanmerking komt voor een Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL)

De TVL-regeling is verlengd tot en met eind maart 2022. U vraagt TVL aan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

TVL 1e kwartaal 2022

Voor het 1e kwartaal van 2022 geldt dat u minimaal 30% minder omzet moet hebben gehad. U kunt nog tot 31 maart TVL Q1 aanvragen bij RVO.

Vraag uitstel van betaling aan bij de Belastingdienst

Het kabinet verlengt het bijzonder uitstel van betaling tot en met 31 maart 2022. Heeft u nooit eerder om bijzonder uitstel van betaling gevraagd of alle schulden al afgelost? Dan kunt u dit alsnog aanvragen

U moet vanaf 1 oktober 2022 uw belastingschuld afbetalen. De Belastingdienst biedt u een betalingsregeling aan.

Vanaf 1 april 2022 moet u weer aan uw belastingverplichtingen voldoen. Dat betekent dat u weer op tijd uw aanslagen moet betalen.

Meer tijd voor terugbetalen

Tozo-lening

Heeft u een Tozo-lening voor bedrijfskapitaal ontvangen? Door de aangescherpte maatregelen is het voor u misschien moeilijk om te beginnen met het aflossen. U hoeft daarom niet op 1 januari 2022 te beginnen met aflossen. Het kabinet verschuift die startdatum naar 1 juli 2022, voor alle leningen. U lost uw lening in 6 jaar af. Dit was eerst 5 jaar.

Lees meer over Tozo terugbetalen.

Bbz als alternatief voor Tozo

Heeft u financiële steun nodig? Dat kunt u ook gebruik maken van de Bbz. Deze regeling is tijdelijk vereenvoudigd. Ga naar krijgikbbz.nl.

U kunt uw schulden niet betalen

Als u tijdelijk uw schulden niet kunt betalen, kunt u bij de rechtbank surseance van betaling vragen. U vraagt daarmee uitstel van betaling voor 1,5 jaar om te voorkomen dat u failliet gaat. Lees meer over het aanvragen van surseance van betaling.

Kunt u uw schulden helemaal niet meer betalen? Maak dan gebruik van een schuldenregeling.

U wilt tijdelijk uw bedrijf pauzeren

Wilt u uw bedrijf tijdelijk stopzetten, omdat u ander werk doet? Bijvoorbeeld in loondienst? Dat kan. U hoeft dan niets te doen. Houd er wel rekening mee dat uw verplichtingen doorlopen. Zoals de btw-aangifte. Wilt u helemaal stoppen met uw bedrijf? Dan schrijft u zich uit bij KVK en rekent af met de Belastingdienst.

Lees meer over stoppen met uw eenmanszaak.

U kunt in loondienst gaan

U kunt (tijdelijk) een baan naast uw werk als zzp’er nemen. Via uw gemeente kunt u hulp krijgen bij ander werk zoeken, zoals coaching of leren in de praktijk. Zo kunt u de teruglopende inkomsten van uw bedrijf opvangen. Als u in loondienst gaat, moet u op een aantal zaken letten. Zoals loonheffingen en inkomstenbelasting.

Lees meer over de aandachtspunten als u in loondienst gaat op KVK.nl.

U wilt uw bedrijf stoppen en u verliest uw inkomen

Gaat het al langer slecht met uw onderneming? En denkt u dat het verstandiger is om te stoppen? Dan kunt u gebruik maken van de Bijstand voor zelfstandigen (Bbz). U kunt hiermee maximaal 12 maanden een uitkering krijgen voor uw levensonderhoud, terwijl u stopt met uw bedrijf.

Bijstand aanvragen

Lees over de voorwaarden om Bijstand voor zelfstandigen (Bbz) aan te vragen voor bedrijfsbeëindiging. Enkele voorwaarden zijn versoepeld. Zo geldt er tot en met maart 2022 geen vermogenstoets. En kunt u deze regeling met terugwerkende kracht aanvragen. U vraagt de Bbz aan bij de Sociale Dienst van uw gemeente. 

U dreigt failliet te gaan

Dreigt uw bedrijf failliet te gaan? Lees alles over faillissement.

Bekijk welke opties u nog meer heeft

In deze tijd ontstaan er veel initiatieven om ondernemers te helpen de coronacrisis door te komen. Check bij uw gemeente en provincie welke mogelijkheden er zijn.

Naast overheden zijn er ook andere organisaties met hulpregelingen. Bijvoorbeeld voor zzp’ers in de zorg via de zorgverzekeraars of zorgkantoren. Informeer daarom ook bij uw branchevereniging voor actuele regelingen. Houd er rekening mee dat u door de regelingen misschien geen recht meer heeft op overheidsregelingen. Bijvoorbeeld omdat de steun meetelt als omzet.


Meer informatie over dit onderwerp:

Deze informatie is geplaatst door

Dit artikel heeft betrekking op
zzp'er - coronavirus - Tozo - TOGS - uitstel van betalen belasting -
Deze informatie is afkomstig van het samenwerkingsverband van de overheid: Ondernemersplein