Zonnepanelen op uw woning: btw terugvragen als particulier

Installeert u zonnepanelen op uw woning? Dan kunt u de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Hier leest u hoe u dat doet als particulier (u had nooit eerder een eenmanszaak): u meldt zich bij de Belastingdienst aan als btw-ondernemer, u geeft uw rekeningnummer door en u doet eenmalig aangifte btw.

Als u eerder een eenmanszaak had waarvan de registratie is gestopt, leest u hier ook wat u kunt doen.

Bent u ondernemer en heeft uw onderneming een andere rechtsvorm dan eenmanszaak? Zoals vof, maatschap of BV. En installeert u privé – dus niet op naam van de zaak – zonnepanelen op uw woning? Dan kunt ook u op de volgende manier de btw terugvragen.

Elektriciteit terugleveren: u bent btw-ondernemer

Als uw zonnepanelen meer elektriciteit produceren dan u op dat moment gebruikt, leveren de panelen het overschot terug aan het elektriciteitsnet. U krijgt hiervoor van uw energiebedrijf een vergoeding. Meestal verrekent uw energiebedrijf de stroom die u teruglevert met de stroom die het energiebedrijf aan u levert. Dit heet salderen.

U bent ondernemer voor de btw als u regelmatig en tegen een vergoeding goederen of diensten levert. Als u met uw zonnepanelen elektriciteit teruglevert, bent u dus ondernemer voor de btw. Om de btw over uw zonnepanelen terug te vragen, moet u zich bij de Belastingdienst aanmelden. De Belastingdienst registreert u dan als eenmanszaak.

Stap 1: Meld u aan als btw-ondernemer

Meld u aan als ondernemer voor de btw met het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders'. Dat kan alleen als de rekening van het energiebedrijf op uw naam staat. Uw partner kan dat dus niet voor u doen.

Zonnepanelen en de kleineondernemersregeling

Wanneer u zich aanmeldt als ondernemer, moet u kiezen of u meedoet met de kleineondernemersregeling (KOR). Lees meer over meedoen met de KOR in het stappenplan van Btw terugvragen als particulier.

De Belastingdienst registeert u als eenmanszaak

Nadat u zich aangemeld heeft als ondernemer, registreert de Belastingdienst u als eenmanszaak. U krijgt dan een brief 'Vaststelling belastingplicht'. Ook krijgt u een brief met een gebruikersnaam en een brief met een wachtwoord. Daarmee kunt u als ondernemer inloggen bij de Belastingdienst. Daar kun u online btw-aangifte doen. Soms stuurt de Belastingdienst een papieren aangifte.

Voor het terugkrijgen van de btw op zonnepanelen als particulier hoeft u zich niet bij de Kamer van Koophandel in te schrijven.

Let op!

Had u eerder al eens een eenmanszaak? Dan zijn er 2 situaties:

  • De registratie van uw eenmanszaak eindigde vóór de factuurdatum van uw zonnepanelen. Gebruik dan het formulier 'Opgaaf zonnepaneelhouders'.
  • De registratie van uw eenmanszaak eindigde ná de factuurdatum van uw zonnepanelen. Gebruik dan niet het formulier. U moet zich opnieuw aanmelden als ondernemer voor de btw met een brief aan uw belastingkantoor. U krijgt dan geen nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord. Om in te loggen, gebruikt u de gegevens die u voor uw beëindigde eenmanszaak gebruikte. Heeft u de afgelopen 18 maanden niet ingelogd? Vraag dan nieuwe gegevens aan bij de BelastingTelefoon.

Stap 2: Geef uw rekeningnummer door

Geef uw rekeningnummer aan de Belastingdienst door. Ook als u al eerder een rekeningnummer heeft opgegeven, bijvoorbeeld voor toeslagen. Dat doet u met het formulier 'Wijziging rekeningnummer ondernemers' onder Inloggen voor ondernemers (Overige formulieren).

Stap 3: Doe eenmalig aangifte btw en verwerk de btw over zonnepanelen

Bij Inloggen voor ondernemers doet u online btw-aangifte. U vult alleen het volgende in:

Rubriek 1a (Leveringen/diensten belast met hoog tarief)

U krijgt niet alleen btw over uw zonnepanelen terug. Als btw-ondernemer moet u ook btw aan de Belastingdienst betalen. U kunt zelf berekenen hoeveel btw u moet betalen. Kijk hoe u dat doet bij Zonnepanelen op uw woning: btw terugvragen als ondernemer.

Maar veel makkelijker is het om hiervoor de vastgestelde bedragen (forfaits) te gebruiken.

Bepaal uw forfait

De hoogte van het vastgestelde bedrag hangt af van het opwekvermogen van uw zonnepanelen. En van de vraag of u niet-geïntegreerde zonnepanelen heeft of geïntegreerde zonnepanelen die ook als dakbedekking dienen.

Opwekvermogen in Wattpiek Niet-geïntegreerde zonnepanelen, bedrag in euro's Geïntegreerde zonnepanelen, bedrag in euro's
1 – 1.000 20 5
1.001 – 2.000 40 10
2.001 – 3.000 60 20
3.001 – 4.000 80 30
4.001 – 5.000 100 40
5.001 – 6.000 120 50
6.001 – 7.000 140 60
7.001 – 8.000 160 70
8.001 – 9.000 180 80
9.001 – 10.000 200 90

Is het opwekvermogen in Wattpiek groter dan 10.000? Dan kunt u geen vastgesteld bedrag gebruiken. U moet dan zelf berekenen hoeveel btw u aan de Belastingdienst moet betalen. Kijk hoe dat werkt bij Zonnepanelen op uw woning: btw terugvragen als ondernemer.

Rubriek 5b (Voorbelasting)

Hier vult u de btw in die u heeft betaald over de aankoop en installatie van uw zonnepanelen.

Heeft u geïntegreerde zonnepanelen?

Heeft u zogenoemde geïntegreerde zonnepanelen? Dat zijn panelen die ook als dakbedekking dienen, bijvoorbeeld dakpannen met een zonnepaneelfunctie. Dan mag u maar 1/3 van de btw over de aankoop en installatie terugvragen.

Rekenvoorbeeld niet-geïntegreerde zonnepanelen

U betaalde € 800 btw voor de koop en installatie van niet-geïntegreerde zonnepanelen met een opwekvermogen van 2.800 Wattpiek. U krijgt van de Belastingdienst terug: € 800 – € 60 (forfait) = € 740.

Rekenvoorbeeld geïntegreerde zonnepanelen

U betaalde € 1.500 btw voor de koop en installatie van geïntegreerde zonnepanelen met een opwekvermogen van 2.800 Wattpiek. Van geïntegreerde zonnepanelen mag u 1/3 terugvragen. U krijgt van de Belastingdienst terug: € 1.500 : 3 = € 500 – € 20 (forfait) = € 480.


Meer informatie over dit onderwerp:

Deze informatie is geplaatst door

Dit artikel heeft betrekking op
Zonnepanelen - woning - particulier - aankoop - installatie -
Deze informatie is afkomstig van het samenwerkingsverband van de overheid: Ondernemersplein