Verhoging lage btw-tarief van 6% naar 9%

Op 1 januari 2019 is het lage btw-tarief verhoogd van 6% naar 9%. Levert u producten of diensten die vallen onder het lage btw-tarief? Dan moet u voortaan 9% btw rekenen en afdragen.

Vanaf 1 januari 2019 moet u 9 procent btw afdragen

Waren uw diensten of producten in 2018 met 6 procent btw belast? Dan is dat 9 procent vanaf 1 januari 2019. In uw aangifte voor de btw over het eerste kwartaal 2019 moet u 9 procent btw afdragen.

Btw-verhoging geldt alleen voor diensten en producten met lage btw-tarief

Bepaalde diensten van bijvoorbeeld fietsenmakers, kappers en kleermakers vallen onder het lage btw-tarief. Check of uw diensten onder het lage btw-tarief vallen.

Producten die onder het lage btw-tarief vallen zijn bijvoorbeeld voedingsmiddelen, boeken en medicijnen. Check of uw producten onder het lage btw-tarief vallen

Prijzen verhogen of niet?

Uw particuliere klanten betalen een prijs inclusief btw. De verhoging van de btw kunt u doorberekenen in uw verkoopprijs. Uw klanten betalen dan meer bij de kassa, uw brutowinst blijft dan gelijk. U kunt er ook voor kiezen uw prijzen gelijk te houden. Dit kan u een concurrentievoordeel opleveren. Uw brutowinst wordt dan wel lager.

Verhoogt u uw verkoopprijs inclusief de btw? Dan gaat deze ook voor uw zakelijke klanten omhoog. Maar omdat de meeste ondernemers de btw kunnen aftrekken, blijven ze toch evenveel betalen voor uw diensten of producten.

Verhoog de btw op offertes en facturen

Als u nu een offerte of factuur stuurt, en uw diensten vallen onder het lage btw-tarief, dan moet u het nieuwe btw-tarief van 9% vermelden. U rekent ook 9% btw als u een factuur stuurt, terwijl u het werk al gedaan heeft in 2018.

Betalingen in 2018 tegen 6%-tarief

Gaat u goederen of diensten leveren in 2019, maar heeft uw klant al in 2018 betaald? Dan blijft hiervoor het btw-tarief van 6% gelden. U hoeft dus geen correctie te sturen. De Belastingdienst zal hiervoor niet gaan naheffen. Pas voor betalingen vanaf 1 januari 2019 geldt het btw-tarief van 9%.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan concerten of sportevenementen die uw klanten al hebben betaald, maar die nog moeten plaatsvinden. Maar ook aan andere diensten waarop het lage btw-tarief van toepassing is, zoals sommige schilderklussen en bouwwerkzaamheden aan woningen.

Pas de btw-verhoging aan in uw administratie

Overal waar u het lage btw-tarief van 6% had staan, moet nu 9% staan. Bijvoorbeeld in uw kassasysteem, uw boekhoudprogramma of uw btw-administratie.


Meer informatie over dit onderwerp:

Deze informatie is geplaatst door

Dit artikel heeft betrekking op
btw tarief - btw verhoging - vehoging lage btw-tarief - lage btw tarief - 6 procent - 9 procent -
Deze informatie is afkomstig van het samenwerkingsverband van de overheid: Ondernemersplein