Vergunning aanvragen online kansspelen

Wilt u online kansspelen organiseren? U moet een vergunning aanvragen. En u moet voldoen aan eisen om kansspelverslaving te voorkomen. Lees op deze pagina waar u de vergunning aanvraagt en aan welke regels u moet voldoen.

Wat is een kansspel?

Een kansspel is een spel waarin het toeval bepaalt wie er wint. De speler heeft geen invloed op de uitkomst van het spel. Kansspelen zijn bijvoorbeeld poker, een loterij of een weddenschap. Kansspelen op afstand zijn kansspelen waaraan de speler online deelneemt, zonder fysiek contact met de organisator.

Wet kansspelen op afstand (Wet koa)

Op 1 april 2021 is de Wet kansspelen op afstand (Wet koa) ingegaan. Het is toegestaan om online kansspelen te organiseren. De wet heeft als doel gokverslaving te voorkomen, fraude en criminaliteit tegen te gaan en spelers te beschermen.

Aanvraag vergunning indienen

U moet een vergunning hebben als u in Nederland online kansspelen organiseert. U kunt uw aanvraag voor een vergunning indienen via het koa aanvraagportaal van de Kansspelautoriteit.

Voorwaarden vergunning

U moet voldoen aan strikte voorwaarden. U krijgt geen vergunning als u eerder een boete kreeg van de Kansspelautoriteit.

Goedkeuring spelsysteem

Het spelsysteem dat u gebruikt moet worden gekeurd door een ‘geaccrediteerde’ (door de wet aangewezen) instelling voor het keuren van spelsystemen.

Er is naar verwachting niet meteen voldoende keuringscapaciteit. De Kansspelautoriteit mag voor een beperkte periode ontheffing geven. Een niet-geaccrediteerde keuringsinstelling mag dan uw spelsysteem tijdelijk goedkeuren. Deze instelling moet voldoen aan eisen. Na 2 jaar heeft u alsnog de goedkeuring nodig van een geaccrediteerde keuringsinstelling.

Termijn aanvraag vergunning

U hoort binnen 6 maanden of u de vergunning krijgt. De Kansspelautoriteit mag deze termijn verlengen, bijvoorbeeld als uw aanvraag niet compleet is. Of omdat advies van een andere organisatie nodig is.

Kosten vergunning

Kosten aanvraag

De aanvraag voor een vergunning kost € 48.000. Dit bedrag krijgt u niet meer terug. Ook niet als uw aanvraag wordt afgewezen. U betaalt mee aan een fonds dat bijdraagt aan het tegengaan van gokverslaving.

Kansspelbelasting

U moet kansspelbelasting betalen en aangifte doen. U betaalt kansspelbelasting over het verschil tussen de inzetten en de prijzen. Of over de provisie die u heeft gekregen. U doet aangifte bij de Belastingdienst met het formulier Aangifte kansspelbelasting voor organisatoren van kansspelen.


Meer informatie over dit onderwerp:

Deze informatie is geplaatst door

Dit artikel heeft betrekking op
online kansspelen - gokken - gokverslaving - kansspelen - vergunning - kansspelautoriteit - koa - wet koa - spelsysteem - goedkeuring spelsysteem - poker - keuringsinstelling - geaccrediteerde keuringsinstelling - kansspelbelasting -
Deze informatie is afkomstig van het samenwerkingsverband van de overheid: Ondernemersplein