Uw bedrijf verduurzamen met zonne-energie

Wilt u duurzame energie gebruiken voor uw bedrijf? Misschien zijn zonnepanelen of een zonneboiler iets voor u. U kunt daarmee flink besparen op uw kosten voor elektriciteit en warm water. Zo verdient u de investering terug en verbetert u het energielabel van uw bedrijfspand. Veel kantoorgebouwen moeten in 2023 energielabel C hebben.

Zonnepanelen of zonneboilers

Wilt u zonne-energie gebruiken, dan kunt u kiezen voor zonnepanelen, een zonneboiler of een combinatie daarvan. Het hangt van uw situatie af wat het best bij u past.

 • Zonnepanelen voor elektriciteit

  Zonnepanelen (zon-PV) zetten zonne-energie om in elektriciteit. U kunt de zonnepanelen op het dak van uw bedrijfspand plaatsen, maar u kunt ook investeren in een zonnepark. Dat kunt u alleen doen of samen met andere bedrijven en personen, bijvoorbeeld in een energiecoöperatie.

 • Zonneboilers voor warmte

  Zonneboilers zetten zonlicht om in warm water. Dat gebeurt via een zonnecollector, die u bijvoorbeeld op het dak van uw bedrijfspand plaatst. Het warme water wordt opgeslagen in een voorraadvat. Van daaruit kunt u het gebruiken voor warm tapwater. Sommige zonneboilers zijn ook geschikt om ruimtes te verwarmen of voor industriële processen.

 • PVT-systemen voor elektriciteit en warmte

  PVT-systemen zijn combinaties van zonnepanelen en zonnecollectoren. Ze leveren elektriciteit, warmte en koeling tegelijk. De warmte is vooral geschikt als bron voor een warmtepomp. Een PVT-systeem is een van de nieuwe toepassingen van zonne-energie.

Informeer vooraf bij uw netbeheerder

De energie die u met zonnepanelen opwekt, kunt u terugleveren aan het elektriciteitsnet. Daarvoor moet het net wel voldoende capaciteit hebben. Soms is die capaciteit niet groot genoeg. Informeer daarom vooraf bij uw netbeheerder wat uw mogelijkheden zijn. U vindt uw netbeheerder in het EAN-codeboek.

Subsidies voor zonnepanelen en zonneboilers

Voor het kopen of gebruiken van zonnepanelen of zonneboilers zijn verschillende subsidies beschikbaar. Ook kunt u profiteren van belastingvoordelen:

 • Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE)

  U kunt de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) aanvragen als u kleinschalig investeert in zonnepanelen of een zonneboiler. U krijgt dan een deel van de aankoopkosten terug.

  Belangrijke voorwaarden zijn:

  • U heeft een kleinverbruikersaansluiting van maximaal 3×80 ampère.
  • U plaatst de zonnepanelen op uw bedrijfspand.
  • U vraagt de subsidie aan voordat u de zonnepanelen of de zonneboiler koopt.

  Bekijk alle voorwaarden voor de ISDE op RVO.nl.

 • Subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)

  Investeert u grootschaliger in zonnepanelen of zonneboilers? Dan kunt u de subsidie Stimulering Duurzame Energietransitie (SDE++) aanvragen. U krijgt dan 15 jaar lang maandelijks subsidie voor de energie die u opwekt.

  U kunt deze subsidie gebruiken voor:

  • Zonnepanelen die u met een grootverbruikersaansluiting aansluit op het elektriciteitsnet.
  • Zonthermie-systemen met een totaal thermisch vermogen van minimaal 140 kW. Dit mogen alleen systemen zijn met afgedekte zonnecollectoren.
  • Zon-PVT-panelen met warmtepomp. Dit zijn zonnecollectoren waarmee u tegelijkertijd warmte en stroom produceert.

  De subsidie is meerdere keren per jaar open. Bekijk de voorwaarden voor de SDE++.

 • Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

  Wilt u samen met andere bedrijven of burgers investeren in zonnepanelen? Dan kunt u de Subsidie Coöperatieve Energieopwekking (SCE) aanvragen. Deze subsidie is voor energiecoöperaties en VVE’s die zonnepanelen willen kopen voor bijvoorbeeld een zonnepark of op een dak. De leden van de coöperatie moeten wel binnen hetzelfde gebied (postcoderoos) gevestigd zijn.

  Bekijk alle voorwaarden voor de SCE.

 • Energie-investeringsaftrek (EIA)

  Met de Energie-investeringsaftrek (EIA) krijgt u belastingvoordeel als u zonnepanelen of zonnecollectoren koopt voor uw bedrijf. U kunt dan 45,5% van de investeringskosten aftrekken van uw fiscale winst. De zonnepanelen en zonnecollectoren moeten wel voldoen aan de beschrijving op de Energielijst 2022.

  Bekijk alle voorwaarden voor de EIA.

 • Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

  Met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) kunt u een percentage van de kosten van bedrijfsmiddelen aftrekken van uw fiscale winst. Die bedrijfsmiddelen kunnen ook zonnepanelen of zonneboilers zijn. Voorwaarde is dat de investeringskosten niet hoger zijn dan de bedragen die de Belastingdienst hiervoor heeft vastgesteld.

 • Subsidies van provincie of gemeente

  Gemeentes of provincies bieden soms ook subsidies voor zonnepanelen of zonneboilers. Of voor bijvoorbeeld advies over de geschiktheid van uw dak. Bekijk de mogelijkheden op de website van uw gemeente of provincie.

Subsidies combineren kan meestal niet

Wilt u voor uw investering meerdere subsidies aanvragen? Kijk dan goed of dit wel kan. Zo kunt u de ISDE, SDE++, SCE en EIA meestal niet met elkaar combineren. Maar deze subsidies kunnen wel samengaan met de KIA. Of met een subsidie van uw gemeente of provincie.

Zonnestroom gebruiken, terugleveren of opslaan

De elektriciteit die u met uw zonnepanelen opwekt, kunt u direct zelf gebruiken. Ook kunt u de stroom terugleveren, opslaan of een combinatie van beide.

Stroom terugleveren aan uw energieleverancier

U kunt de stroom die u opwekt, terugleveren aan uw energieleverancier. Dit moet u aan uw netbeheerder melden via www.energieleveren.nl. Om te kunnen terugleveren moet het elektriciteitsnet voldoende capaciteit hebben. Ook moet uw elektriciteitsmeter geschikt zijn. Informeer hier vooraf naar bij uw netbeheerder. Die vindt u in het EAN-codeboek.

Heeft u een kleinverbruikersaansluiting van maximaal 3×80 ampère? Dan verrekent uw energieleverancier de stroom die u teruglevert met de stroom die u gebruikt. Dit heet salderen. Levert u meer stroom dan u gebruikt? Dan betaalt uw leverancier daar een vergoeding voor. Deze salderingsregeling loopt in ieder geval nog tot 2024. Daarna wordt de regeling langzaam afgebouwd. Het is nog niet bekend wanneer de afbouw van de regeling precies begint.

Lees meer over salderen en terugleveren op de website van de Autoriteit Consument & Markt.

Zonnestroom opslaan in een accusysteem

Naast het terugleveren van uw zonnestroom, kunt u (een deel van) die stroom ook opslaan in een of meer accu’s. Zeker na 2023, als de salderingsregeling wordt afgebouwd, kan dit een oplossing zijn. Ook is het een oplossing voor regio’s waar u geen stroom kunt terugleveren, omdat het elektriciteitsnet dat niet aankan.

U kunt de stroom in de accu’s maar een korte periode opslaan. Daarom heeft u voor de winter nog wel een elektriciteitsaansluiting nodig. Houd er ook rekening mee dat de opslag invloed kan hebben op de hoogte van uw SDE- of SCE-subsidie.

Btw voor zonnepanelen betalen en terugvragen

Als u zonnepanelen heeft gekocht, moet u btw betalen over de stroom die u aan uw energiebedrijf levert. Daarnaast kunt u de btw terugvragen die u heeft betaald over de kosten van de aanschaf en installatie. Dit geldt ook als u (als zzp’er) de zonnepanelen op uw eigen woning legt.

Hoe u de btw terugvraagt, hangt onder meer af van uw bedrijfsvorm (bijvoorbeeld eenmanszaak of bv). Lees hoe u de btw van uw zonnepanelen terugvraagt.

Tips voor het terugvragen van btw

 • Let erop dat uw bedrijfsnaam op uw energierekening en op de factuur voor de zonnepanelen staat. Alleen dan kunt u de btw op naam van uw bedrijf terugvragen.
 • Bent u zzp’er en heeft u zonnepanelen gekocht voor uw woning? En woont u samen met iemand die geen ondernemer is en dat ook niet wil worden? Dan is het soms handiger als die persoon de btw terugvraagt als particulier.

Aandachtspunten bij de koop van zonnepanelen of zonneboilers

Wilt u zonnepanelen of een zonneboiler kopen voor uw bedrijf? Houd dan rekening met deze aandachtspunten:

 • Wilt u zonnepanelen op een dak plaatsen? Onderzoek dan eerst of het dak geschikt is. Uw leverancier kan u daarbij helpen. Voor sommige subsidies, zoals de SDE++, moet u ook een haalbaarheidsstudie doen.
 • Soms heeft u voor de zonnepanelen of zonnecollector een omgevingsvergunning nodig. Bijvoorbeeld als u ze plaatst in een veld of op een nieuw te bouwen pand. U kunt dit checken bij het Omgevingsloket online. Informeer ook bij uw gemeente of er nog andere vergunningen nodig zijn.
 • Plaatst u de zonnepanelen of zonnecollector op uw bedrijfspand, dan kan dat gevolgen hebben voor de verzekering van dit pand. Vraag dit na bij uw verzekeraar.

Feiten en cijfers: Aantal installaties van zonnenpanelen bij bedrijven

Een installatie is een registratie van zonnepanelen op een bepaalde locatie in een bepaald jaar. Het aantal installaties bij bedrijven is de afgelopen jaren toegenomen.