Stappenplan starten met catering aan huis

Wilt u een cateringbedrijf starten vanuit huis? Bijvoorbeeld voor hapjes, taarten of maaltijden? Dan krijgt u te maken met regels en voorwaarden. U moet werken met een hygiënecode en u inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Lees wat u moet doen en regelen voordat u start.

1. Controleer de voorwaarden voor ondernemerschap

Wanneer is uw catering geen hobby, maar een bedrijf? De Kamer van Koophandel (KVK) heeft criteria opgesteld waarmee u kunt beoordelen of u ondernemer bent of niet. Voldoet u aan deze criteria? Dan kunt u zich inschrijven in het Handelsregister (stap 7). Daarna beoordeelt de Belastingdienst of u ook ondernemer bent voor de btw en inkomstenbelasting.

Lees voorbeeldsituaties van ondernemers die zich wel of niet inschrijven op KVK.nl.

2. Meld uw plannen bij uw gemeente

U moet bij uw gemeente melden dat u een cateringbedrijf aan huis gaat starten. De voorwaarden en regels verschillen per gemeente. Vraag daarom bij uw gemeente naar de precieze voorwaarden.

Vaak voorkomende regels van gemeenten

Uw huis moet een woonkarakter houden. Dat betekent dat:

  • u niet meer dan 1/3 van uw woning gebruikt voor uw catering
  • u geen overlast veroorzaakt voor uw buren
  • u geen reclame maakt op uw huis

Uw plannen moeten passen binnen het bestemmingsplan.

Lees alles over de regels voor een bedrijf aan huis starten.

3. Check uw hypotheekovereenkomst of huurcontract

Bent u eigenaar van het huis? Lees dan de voorwaarden in uw hypotheekovereenkomst om te weten of u een bedrijf aan huis mag starten.

Huurt u uw woning? Houd dan rekening met de voorwaarden in het huurcontract. Neem contact op met uw verhuurder en bespreek de plannen voor uw cateringbedrijf vanuit huis.

4. Schrijf uw bedrijf in bij de NVWA

Omdat u met uw cateringservice eten kookt en verkoopt, moet u zich inschrijven bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Werkt u met vlees, vis, zuivel, eieren of kiemgroenten? Dan moet u speciale erkenning en registratie aanvragen voor het maken, gebruiken of verkopen van levensmiddelen. U heeft hiervoor eHerkenning nodig.

5. Vraag eHerkenning aan

eHerkenning heeft u vaak nodig om zaken voor uw bedrijf te regelen bij de overheid. Bijvoorbeeld voor het inschrijven bij de NVWA. Het is een veilige manier om online in te loggen. U vraagt uw inlog voor eHerkenning aan bij een officiële leverancier. U betaalt voor de aanvraag en het gebruik van eHerkenning. De hoogte van de kosten zijn afhankelijk van de aanbieder.

Lees meer over eHerkenning aanvragen.

6. Houd u aan de hygiënecode

U bent verplicht om volgens een goedgekeurde hygiënecode te werken. Zo voldoet u aan de HACCP-eisen voor voedselveiligheid. In een hygiënecode staat hoe u de voedselveiligheid en hygiëne bewaakt.

U krijgt controles van NVWA om vast te stellen of u veilig en hygiënisch werkt. Bestel een goedgekeurde HACCP-code via Koninklijke Horeca Nederland (KHN), de brancheorganisatie voor de horeca. U kunt ook zelf een voedselveiligheidsplan maken. Dat plan moet voldoen aan de 7 basisprincipes van het HACCP.

Houd levensmiddelen voor eigen gebruik apart

Gebruikt u uw keuken zowel zakelijk als privé? Dan moet u duidelijk verschil maken tussen levensmiddelen voor de catering en levensmiddelen voor eigen gebruik. Bijvoorbeeld door verschillende koelkasten te gebruiken. Doet u dit niet, dan moeten bij controle van NVWA alle producten voldoen aan de HACCP-eisen.

7. Schrijf uw onderneming in bij KVK

Voldoet u aan de criteria van KVK (stap 1)? Dan kunt u uw cateringbedrijf nu gaan inschrijven in het Handelsregister van KVK. Inschrijven kost eenmalig € 51,95.

Kies een rechtsvorm

Wanneer u zich als starter inschrijft bij KVK moet u ook een rechtsvorm kiezen voor uw bedrijf. Uw rechtsvorm bepaalt onder meer de (privé) aansprakelijkheid voor schulden en belastingverplichtingen. Kies met de beslistool Welke rechtsvorm past bij u een rechtsvorm die bij uw situatie past.

U hoeft uw onderneming niet apart bij de Belastingdienst aan te melden. KVK geeft uw gegevens daarna door aan de Belastingdienst. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).

8. Doe aangifte bij de Belastingdienst

U moet over uw omzet uit uw cateringbedrijf btw betalen. Meestal doet u per kwartaal btw-aangifte. Maar u kunt bij de Belastingdienst ook een verzoek indienen om per maand of jaar aangifte te mogen doen. Naast btw-aangifte doet u een keer per jaar aangifte inkomstenbelasting.

Let op aftrekposten en regelingen

Bij uw aangiften kunt u misschien aftrekposten en regelingen gebruiken. U betaalt dan minder belasting.

9. Verzeker u tegen risico’s

Als u eten gaat verkopen vanuit huis, is het verstandig om u te verzekeren tegen bedrijfsrisico’s. Bijvoorbeeld met deze verzekeringen:

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering motorvoertuigen (WAM)

Gaat u met een motorvoertuig eten vanuit huis bezorgen bij uw klanten? Dan moet u zich verplicht verzekeren tegen schade als u een ongeluk krijgt. Lees meer over een WAM-verzekering afsluiten.

Opstalverzekering

Met een opstalverzekering verzekert u zich tegen schade door bijvoorbeeld brand of inbraak. Uw hypotheekvertrekker of verhuurder zullen dit vaak eisen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV)

Met een BAV verzekert u de financiële gevolgen van een beroepsfout.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

Met een AVB verzekert u zich voor schade die u maakt bij een klant

Gebruik algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden zijn niet verplicht, maar wel verstandig. U bepaalt de regels van uw cateringbedrijf. Zo kunt u problemen met uw klanten voorkomen. Bijvoorbeeld over vervoer, levertijd, betaling en garantie. Lees meer over algemene voorwaarden.

10. Zet een administratie op

U bent wettelijk verplicht een administratie op te zetten en bij te houden. Zo heeft u inzicht in uw financiële situatie en heeft u alle gegevens voor uw belastingaangiften. U kunt de administratie zelf doen, maar ook uitbesteden aan een accountant of boekhouder.

Lees meer over een administratie opzetten en bijhouden.

Urencriterium voor belastingvoordelen

Als u in aanmerking wilt komen voor belastingvoordelen, moet u uw gewerkte uren bijhouden. Bijvoorbeeld voor de startersaftrek of zelfstandigenaftrek. U moet dan ook aan de Belastingdienst kunnen laten zien dat u aan het urencriterium voldoet.


Meer informatie over dit onderwerp:

Deze informatie is geplaatst door

Dit artikel heeft betrekking op
cateringbedrijf - catering - hygiënecode - voedselveiligheidsplan - horecabedrijf aan huis - huiskamerrestaurant -
Deze informatie is afkomstig van het samenwerkingsverband van de overheid: Ondernemersplein