Starten met een kinderopvang
Wilt u een kinderdagverblijf of buitenschoolse opvang starten? Dan moet u voldoen aan wettelijke eisen en regels om te worden opgenomen in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Lees wat u moet doen als u een kinderopvang wilt beginnen.
Regelen voordat u zich kunt registreren in het LRK
Het is belangrijk dat u eerst de zaken regelt die nodig zijn voor een LRK-registratie. Want zonder LRK-registratie kunt u geen kinderdagopvang openen. Het duurt 10 weken om de aanvraag te verwerken. Let op: begint u zowel een kinderdagopvang als een buitenschoolse opvang, dan moet u daarvoor aparte formulieren invullen.
Bekijk in het overzicht wat u eerst moet regelen.
-
Controleer het bestemmingsplan
Heeft u een goede locatie gevonden? Bekijk dan eerst het bestemmingsplan van uw gemeente. Is een locatie volgens het bestemmingsplan niet geschikt voor kinderdagopvang? Met een omgevingsvergunning kunt u toestemming vragen om van het bestemmingsplan af te wijken. Neem contact op met uw gemeente om de mogelijkheden te bespreken.
Aantal kinderdagverblijven in uw regio
Wilt u weten hoeveel kinderdagverblijven er actief zijn in uw regio? Check het met de KVK Bedrijventeller.
-
Regel vergunningen
Vangt u meer dan 10 kinderen jonger dan 12 jaar op? Dan heeft u van uw gemeente een vergunning voor brandveiligheid nodig. In andere gevallen doet u een gebruiksmelding via het Omgevingsloket. De brandweer of gemeente komt dan langs om te controleren of u aan de brandveiligheidseisen voldoet.
-
Schrijf uw kinderopvang in bij KVK
U moet uw kinderopvang inschrijven in het Handelsregister van KVK. KVK geeft uw gegevens door aan de Belastingdienst. Als de Belastingdienst u als btw-ondernemer opneemt in de administratie, krijgt u uw omzetbelastingnummer en uw btw-identificatienummer (btw-id).
-
Maak een pedagogisch beleidsplan
U moet een pedagogisch beleidsplan hebben waarin uw ideeën staan over omgaan met kinderen. Het pedagogisch beleidsplan moet actueel zijn. Veranderen de omstandigheden in uw kinderopvang? Of verandert uw mening over onderwerpen uit het pedagogisch beleidsplan? Dan moet u het plan aanpassen. U stuurt uw pedagogisch beleidsplan mee met uw aanvraag bij het Landelijk Register Kinderopvang (LRK).
-
Stel een beleid Veiligheid en Gezondheid op
In een beleid Veiligheid en Gezondheid (V&G beleid) beschrijft u hoe uw medewerkers moeten werken in de kinderopvang. U moet het beleid samen met de oudercommissie schrijven.
Stel een voedselveiligheidsplan of een hygiënecode op
Als u zelf eten en drinken klaarmaakt moet u in het V&G beleid ook een HACCP-voedselveiligheidsplan zetten. U kunt ook een goedgekeurde hygiënecode volgen. Bijvoorbeeld die van de Brancheorganisatie Kinderopvang.
-
Vraag een eHerkenning aan
Vraag een eHerkenning met betrouwbaarheidsniveau 3 aan. Dit is noodzakelijk om in te loggen in het Personenregister Kinderopvang (PRK).
-
Vraag een verklaring omtrent het gedrag (VOG) aan
U moet een VOG aanvragen voor uzelf en uw personeel. Hiermee bewijst u dat uw onderneming of werknemers geen strafbare feiten gepleegd hebben.
Regels voor uw kinderopvang
Naast de zaken die u moet regelen voor een LRK-registratie moet u ook de regels volgen voor het runnen van uw kinderopvang. Zo moet u aan de inrichtingseisen voldoen, moeten uw medewerkers de juiste diploma’s hebben en bent u verplicht ouders te informeren (informatieplicht).
-
Voldoe aan de inrichtingseisen
Uw kinderopvang moet genoeg ruimtes hebben. De ruimtes moeten geschikt zijn om veilig in te spelen en te rusten. Ook moeten de ruimtes passen bij de leeftijd en het aantal kinderen dat u opvangt. Check de inrichtingseisen.
-
Neem voldoende gekwalificeerd personeel aan
Medewerkers in de kinderdagopvang moeten aan bepaalde beroepseisen voldoen. Check welke diploma’s en opleidingen gekwalificeerd (erkend) zijn voor pedagogisch medewerkers. U moet zorgen voor een verantwoorde opvang van kinderen. Maar u hoeft hier zelf geen diploma's voor te hebben. In de cao Kinderopvang staan afspraken over arbeidsvoorwaarden voor de hele kinderopvang-branche.
Taalniveau 3F voor medewerkers kinderopvang
Vanaf 1 januari 2025 moeten alle pedagogisch medewerkers voldoen aan taalniveau 3F (voor spreken, luisteren en gesprekken voeren). Bovendien stellen sommige gemeenten aanvullend taalniveau 2F verplicht voor schrijven als u voor een voorschoolse educatie (VE) werkt. Ook moet u een diploma voor babyscholing hebben als u werkt met baby’s. Lees meer over de veranderingen op Rijksoverheid.nl.
-
Vraag voor personeel, stagiaires en vrijwilligers een VOG Particulieren aan
Voor alle medewerkers van de kinderopvang moet u een verklaring omtrent het gedrag (VOG) (particulieren) aanvragen.
-
Zorg voor inschrijving in het Personenregister kinderopvang
Iedereen die werkt of woont op een plek waar kinderen worden opgevangen moet zich inschrijven in het Personenregister kinderopvang. U en uw medewerkers worden regelmatig gecontroleerd op strafbare feiten.
-
Bereken de beroepskracht-kindratio (BKR)
Bereken met de rekentool beroepskracht-kindratio (bkr) hoeveel medewerkers u nodig heeft voor het aantal kinderen per leeftijdsgroep. Zo moet u zich houden aan het 4-ogenprincipe. Dit betekent dat er altijd een volwassene moet kunnen meekijken of meeluisteren met een beroepskracht.
Afwijken van het beroepskracht-kindratio
Volgens de 3-uursregeling mag u per dag 3 uur afwijken van de beroepskracht-kindratio. Voorwaarde is wel dat de kinderopvang minimaal 10 uur achter elkaar open is. U mag nooit minder dan de helft van het verplichte aantal pedagogisch medewerkers inzetten. Ook niet bij uitjes.
-
Zorg dat voldoende medewerkers een kinder-EHBO-certificaat hebben
Tijdens de openingsuren moet er altijd een volwassene met een kinder-EHBO-certificaat aanwezig zijn. Zorg daarom dat genoeg medewerkers dit certificaat hebben.
-
Wijs mentoren aan
Wijs voor ieder kind een mentor aan. Dit is een vast gezicht van een pedagogisch medewerker die altijd werkt als het kind aanwezig is in de kinderopvang.
-
Zorg voor een maximaal aantal vaste gezichten
Bij de kinderopvang geldt een maximaal aantal vaste gezichten per kind. Check hoeveel vaste gezichten u maximaal per kind mag inzetten volgens het vaste-gezichten criterium.
-
Werk met een pedagogisch beleidsmedewerker
Uw kinderopvangorganisatie moet werken met een pedagogisch beleidsmedewerker. Deze coacht de pedagogisch medewerkers bij het dagelijkse werk. Ook ontwikkelt en bewaakt de pedagogisch beleidsmedewerker de ontwikkeling van het pedagogisch beleid van uw kinderopvang.
-
Stel een oudercommissie in
U moet voor elke locatie een oudercommissie instellen. Het reglement voor de oudercommissie moet u klaar hebben binnen 6 maanden na uw verzoek tot registratie in het LRK. Gebruik hiervoor een modelreglement van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) en Brancheorganisatie Kinderopvang.
Lees meer over het adviesrecht van een oudercommissie bij kinderopvang.
-
Zorg voor een meldcode kindermishandeling
In de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling staan de 5 stappen die u en uw medewerkers moeten nemen bij een vermoeden van kindermishandeling. Vermoedt u acute (direct gevaar) of structurele onveiligheid (voortdurend gevaar)? Dan moet u dit melden bij Veilig Thuis.
-
Houd u aan de informatieplicht aan ouders
U moet ouders van kinderen die u opvangt op de hoogte houden van belangrijke wijzigingen in wetten en regels voor kinderopvang. Dit heet informatieplicht. Lees op Rijksoverheid.nl het laatste nieuws over kinderopvang.
-
Meld u aan bij de Geschillencommissie
U moet zich aanmelden bij de Geschillencommissie Kinderopvang. Dit doet u voor al uw vestigingen. Laat de ouders en de oudercommissie weten dat u bent aangemeld bij de geschillencommissie.
Medisch kinderdagverblijf
De organisatie van een medisch kinderdagverblijf is anders dan voor bedrijven en valt daarom buiten dit artikel. Vergoedingen komen niet van de klant. Medisch specialisten zoals psychologen, orthopedagogen en fysiotherapeuten verlenen de zorg.
Vraag registratie aan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK)
Vraag via uw gemeente een registratie aan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Doe dat minimaal 10 weken voordat u opengaat. Biedt u dagopvang en buitenschoolse opvang op hetzelfde adres? Dan moet u 2 LRK-registraties aanvragen.
Stuur bij uw aanvraag deze documenten mee:
- Inschrijving bij KVK
- Pedagogisch beleidsplan
- Verklaring omtrent het gedrag (VOG) voor iedereen die voor uw kinderopvang werkt
De gemeente bekijkt of uw aanvraag compleet is. Is dat het geval, dan geeft de gemeente opdracht aan de GGD om uw locatie te controleren. De verwerkingstijd van uw aanvraag is maximaal 13 weken. De GGD controleert of uw opvang aan alle eisen voldoet. De GGD'en en gemeenten houden toezicht op de kwaliteit van de kinderopvang. Zij zijn daarbij 'Streng aan de poort'.
Feiten en cijfers: kinderdagverblijven
De grafiek laat het aantal kinderdagverblijven in Nederland zien per kwartaal. Het aantal kinderdagverblijven neemt de afgelopen jaren vrijwel onafgebroken toe.