Nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en -bakjes

Er komen nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en – voedselverpakkingen. U mag deze straks bijvoorbeeld niet meer gratis meegeven aan uw klanten. De nieuwe regels moeten de negatieve gevolgen van plastic in het milieu verminderen. Lees meer over de nieuwe regels.

Heeft u een horecabedrijf, bedrijfsrestaurant, stand(s) op een festival of een verkooppunt (zoals een winkel) met een koffiehoek? Dan krijgt u te maken met nieuwe regels voor plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen:

 • Vanaf 1 juli 2023: Klanten moeten gaan betalen voor plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen als zij eten of drinken afhalen of laten bezorgen. En u moet een alternatief aanbieden dat opnieuw gebruikt kan worden.
 • Vanaf 1 januari 2024: Als uw klanten eten en drinken bij uw locatie mag u geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen gebruiken.

Er komt steeds meer plastic afval in het milieu terecht. De landen van de Europese Unie nemen daarom maatregelen om te zorgen dat er minder plastic in zee (plasticsoep) komt. De maatregelen op deze pagina zijn onderdeel van een groter pakket.

Voor welke producten gelden deze regels?

 • Bekers:

  De regels gelden voor alle kunststof bekers die bedoeld zijn om maar één keer te gebruiken. Ook bekers die maar voor een deel uit kunststof bestaan vallen hieronder. Bijvoorbeeld kartonnen koffiebekers met een coating van kunststof.

 • Voedselverpakkingen:

  Bij voedselverpakkingen gaat het om verpakkingen waaruit direct kan worden gegeten zonder verdere bereiding van het eten. De verpakking bestaat helemaal of voor een deel uit kunststof én is bedoeld om maar één keer te gebruiken. Bijvoorbeeld een plastic frietbakje, bakjes voor maaltijdsalades en bakjes voor portieverpakkingen zoals noten, groente en zuivelproducten. Zakjes en wikkels vallen hier niet onder. Zoals een frietzak of een wikkel om een broodje.

Bioplastics

De nieuwe regels gelden ook voor wegwerpbekers en -voedselverpakkingen van bioplastics (biologisch afbreekbaar plastic of plastic van hernieuwbare grondstoffen). Bioplastics zijn in het milieu namelijk net zo schadelijk als andere plastics.

Afhalen en bezorgen: klant betaalt voor wegwerpplastic

Vanaf 1 juli 2023 mag u kunststof bekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik niet meer gratis meegeven aan uw klant. Ook moet u een herbruikbaar alternatief bieden aan uw klant. Zoals een zelf meegebrachte beker of verpakking. Of een beker of verpakking die klanten terug kunnen brengen met statiegeld of een ander retoursysteem.

Verkoopt u via een supermarkt eten en drinken in plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen en kan uw klant het onderweg direct eten of drinken? Dan moeten klanten ook betalen voor de beker of voedselverpakking. Deze regels gelden niet als uw klant het eten eerst moet opwarmen, koken of braden. Als hij het moet schillen of wassen, kan dit onderweg en gelden de regels wel.

Communiceer met uw klant

U moet uw klanten laten weten dat zij zelf een beker of voedselverpakking mee kunnen nemen. Of dat u een alternatief aanbiedt dat teruggebracht kan worden.

Adviesprijzen

U mag zelf bepalen hoeveel uw klant moet betalen voor een beker of verpakking. Het kabinet noemt deze bedragen als richtlijn:

 • € 0,25 voor bekers
 • € 0,50 voor een maaltijd (dit kan bestaan uit meerdere verpakkingen)
 • € 0,05 voor voorverpakte groente, fruit, noten en portieverpakkingen

De bedragen zijn gebaseerd op onderzoek naar de beste prijs: niet te hoog zodat de klant niet afhaakt, en niet te laag zodat de maatregel effect heeft.

Waarom betaalt de klant?

Sinds 2016 geldt een verbod op gratis plastic tassen. Sindsdien is het aantal plastic draagtassen dat in Nederland in het zwerfafval terechtkomt met 70% afgenomen.

Consumptie op locatie: plastic wegwerpbekers – en voedselcontainers verboden

Vanaf 1 januari 2024 mag u geen plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen meer aanbieden op plekken waar klanten deze direct gebruiken. Bijvoorbeeld in uw kantine, op kantoor, in uw restaurant of snackbar of op een festival. Herbruikbare drinkbekers en voedselverpakkingen worden standaard.

Uitzonderingen

U zamelt de materialen weer in voor hoogwaardige recycling

Er geldt een uitzondering voor producten die weer te recyclen zijn tot bekers of voedselverpakkingen. Dit geldt op dit moment alleen voor bekers of voedselverpakking die van PET (polyethyleentereftalaat) zijn gemaakt. Om van deze uitzondering gebruik te maken moet u zich aanmelden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport. Ook moet u het materiaal zelf inzamelen en aanbieden voor hoogwaardige recycling. Het percentage dat u minimaal moet inzamelen loopt jaarlijks op (van 75% naar 90%).

Zorginstellingen en gesloten inrichtingen

Zorginstellingen en gesloten inrichtingen mogen nog wel plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen gebruiken vanwege veiligheids- en hygiënevoorschriften.

Gemeentelijke regels kunnen strenger zijn

Het kan zijn dat er in een Algemene Plaatselijke Verordening (APV) strengere regels gelden voor evenementen. Bijvoorbeeld dat u herbruikbare bekers moet gebruiken. Dan geldt de uitzondering voor hoogwaardige recycling niet voor u. Ook in uw evenementenvergunning of standplaatsvergunning kunnen voorwaarden staan voor het hergebruiken van bekers.

U verkoopt voor consumptie op locatie én afhaal of bezorging

Dan moet u aan uw klant vragen of het is voor meenemen of op locatie consumeren:

 • Als de klant op locatie wil eten of drinken, gebruikt u herbruikbare bekers, borden of bakjes.
 • Als de klant onderweg wil eten en drinken, moet u een herbruikbaar alternatief aanbieden. De klant kan dan kiezen tussen een herbruikbaar alternatief, of extra betalen voor de plastic wegwerpbeker of – voedselcontainer.

Meer informatie over dit onderwerp:

Deze informatie is geplaatst door

Dit artikel heeft betrekking op
wegwerpbekers - wegwerpplastic - voedselverpakkingen - voedselcontainers - plastic bekers -
Deze informatie is afkomstig van het samenwerkingsverband van de overheid: Ondernemersplein