Klanten en zakenpartners vinden bij export
U exporteert goederen of diensten naar het buitenland en bent op zoek naar klanten of zakenpartners? Dan heeft u verschillende mogelijkheden.
Zoek zelf klanten
Er zijn verschillende mogelijkheden om in contact te komen met mogelijke afnemers en zakenpartners:
- Check de landeninformatie en ontdek per land specifieke tips voor het vinden van klanten en zakenpartners.
- Laat u informeren door de adviseurs van het KVK Adviesteam of Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
- Gebruik de databank zakenpartners van het Enterprise Europe Network (EEN) met profielen van duizenden bedrijven uit zo’n 60 landen. Deze bedrijven zoeken buitenlandse zakenpartners of partners voor technologische ontwikkeling en R&D. Meld ook zelf uw profiel aan.
- Maak gebruik van de Nederlandse Hubs in de Cities of Oppertunity, het buitenland netwerk van NLinBusiness
- Vraag om ondersteuning via het buitenlandnetwerk. Het netwerk helpt u bij internationale handel, investeringen, onderzoek en samenwerking.
- Maak gebruik van de contacten vanuit het Netwerk Internationaal Ondernemen (NIO).
- Onderzoek uw kansen bij internationale organisaties. Zij zoeken regelmatig leveranciers voor projecten in ontwikkelingslanden en opkomende markten.
Neem deel aan een evenement
- Bezoek internationale beurzen en kom in contact met mogelijke afnemers. Het Enterprise Europe Network verzorgt matchmakingbijeenkomsten op internationale vakbeurzen.
- Diverse organisaties bieden evenementen aan om in contact te komen met mogelijke afnemers of leveranciers. Deze zijn gebundeld op het platform Internationaal Ondernemen.
- Ga mee met een handelsmissie.
Samenwerken met een distributeur of handelsagent
U kunt ook samenwerken met een distributeur of handelsagent.
Distributeur
Met een distributeur werkt u met één partij. Omdat de distributeur rechtstreeks de goederen van u afneemt, loopt u minder risico. Ook kost het bewerken van de markt u minder tijd omdat de lokale partner al een netwerk heeft. Het nadeel is dat u weinig tot geen binding met uw klanten. Daardoor heeft u minder zicht op de exportmarkt.
Handelsagent
Met een handelsagent is die binding met uw klanten en het zicht op de markt er wel. De agent stuurt u de gegevens van de afnemers. Daarnaast levert een handelsagent u meestal een hogere winstmarge op. Maar u loopt wel meer risico. De handelsagent is namelijk alleen verantwoordelijk voor de marktbewerking en niet voor de inkoop en verkoop van uw goederen. Deze blijven voor uw rekening en risico tot het moment dat ze geleverd zijn.
Houd rekening met cultuurverschillen
Verdiep u in de culturele verschillen tussen Nederland en uw exportland. In het landenoverzicht van RVO vindt u per exportland een overzicht van de belangrijkste do’s-and-don’ts. Lees ook de informatie van KVK over cultuurverschillen.
Zet een vestiging in het buitenland op
Een eigen vestiging in het buitenland geeft u de meeste inzichten in de markt. Maar het is tegelijk de meest kostbare vorm om nieuwe afzetmarkten op te gaan. Veel zaken worden dan een stuk eenvoudiger voor u. Bijvoorbeeld het maken van afspraken over betaling en levering van uw goederen. Maar u bent wel meer tijd kwijt. En u moet rekening houden met hogere kosten, zoals kosten voor een bedrijfspand en personeel.
Check de betrouwbaarheid van buitenlandse zakenpartners
Beperk uw risico’s door van tevoren de betrouwbaarheid van uw klant of zakenpartner te controleren. Onderzoek bijvoorbeeld of deze in het buitenlandse handelsregister staat ingeschreven. U kunt ook de organisatie door laten lichten door een handelsinformatiebureau, via de Nederlandse Vereniging van Handelsinformatiebureaus.
Ook de overheid kan u ondersteunen bij het vinden van een betrouwbare zakenpartner in het buitenland.
Leg afspraken vast
Voor welke vorm van export u ook kiest, zorg dat u afspraken schriftelijk vastlegt. Hiervoor kunt u modelovereenkomsten gebruiken. Zoals een distributieovereenkomst, of een agentuurovereenkomst voor een handelsagent.