Financiering vinden voor uw innovatie

U heeft een goed idee en wilt dat graag verder ontwikkelen of op de markt brengen. Maar hoe financiert u dat? Dat kan bijvoorbeeld met een investeerder. Of met een innovatiesubsidie, een innovatiekrediet of een belastingvoordeel. En misschien is crowdfunding iets voor u.

Bereid uw plan voor

Voordat u financiering gaat zoeken voor uw idee, is het goed om te checken of het niet al door een ander is bedacht. Misschien is het idee al beschermd met een octrooi of ander intellectueel eigendomsrecht. Dan mag u het niet namaken zonder toestemming van de bedenker.

Maak een prototype of schrijf een plan

Is het idee nieuw, dan kunt u het uitwerken tot een prototype of proof of concept. Dat kan bijvoorbeeld met de lean startup methode of in een FabLab (Fabrication Laboratory), een openbare digitale werkplaats. Met een prototype laat u potentiële investeerders zien hoe uw idee werkt en hoe het geld kan opleveren.

Wilt u een subsidie of lening aanvragen, dan heeft u vaak een ondernemingsplan, projectplan en/of financieel plan nodig.

Check innovatiesubsidies en belastingvoordelen

De overheid ondersteunt innovatie van ondernemers met financiële regelingen. Dat kan een subsidie, een lening of een belastingvoordeel zijn. Dit geld kunt u gebruiken om uw idee verder te onderzoeken of te ontwikkelen.

Dit zijn enkele voorbeelden:

  • De Vroegefasefinanciering (VVF). Met deze lening kunt u onderzoeken of uw idee technisch haalbaar is en geschikt is voor de markt.
  • Het Innovatiekrediet is er voor de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of diensten met een sterke kans van slagen. Deze lening is risicodragend. Dat betekent dat u het bedrag alleen terugbetaalt als de ontwikkeling gelukt is.
  • De WBSO is een belastingregeling waarmee u uw kosten voor Research & Development (R&D) kunt verlagen.
  • Maakt u gebruik van de WBSO, dan kunt u ook de Innovatiebox gebruiken. U betaalt hiermee minder vennootschapsbelasting over de winst van uw innovatieve activiteiten.

Check alle innovatiesubsidies en bekijk welke voor u interessant zijn.

Subsidies voor digitaal innoveren en cybersecurity

Ontwikkelt u nieuwe producten en diensten op het gebied van digitalisering of cybersecurity? Bekijk dan het overzicht van subsidies, regelingen en ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Of neem contact op met dcypher, het samenwerkingsplatform voor cybersecurity.

Zoek een investeerder

U kunt ook een investeerder zoeken die geld wil steken in uw product of dienst. Dat kan bijvoorbeeld een Venture Capital fonds zijn of een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij

Daarnaast zijn er privé-investeerders, zoals Business Angels. Deze investeren met name in innovatieve starters en ondernemers in een vroege groeifase van hun bedrijf. Zo’n investering is vaak een lening of investering in aandelen.

Overtuig uw investeerders met een pitch

Vaak vragen investeerders om uw idee en uzelf te presenteren. Met een korte maar krachtige pitch laat u zien waarom uw product of dienst een interessante investering is. U vergroot daarmee uw kansen om met een investeerder in gesprek te komen.

Bekijk tips voor een sterke pitch.

Waar letten investeerders op?

Investeerders en Business Angels letten onder andere op deze punten:

  • Zit uw bedrijf in de startfase of groeifase?
  • Is uw idee innovatief en voldoende onderscheidend?
  • Kan uw bedrijf binnen een paar jaar veel winst maken?
  • Zit uw bedrijf in een regio die voor de investeerder interessant is?

Denk ook aan crowdfunding

Een andere manier van financiering is crowdfunding. Daarmee haalt u geld op bij het grote publiek. Dit kan goed werken als u een groot netwerk heeft en uw idee veel mensen aanspreekt. Door de crowdfunding vergroot u meteen uw naamsbekendheid en legt u contact met toekomstige klanten.

Verdien geld met licenties

Heeft u uw idee helemaal uitgewerkt, dan kunt u het beschermen met een intellectueel eigendomsrecht, zoals een octrooi of patent. Daarna kunt u het product zelf produceren en op de markt brengen. Maar u kunt ook een ander toestemming geven om het product te maken of te verkopen. Die toestemming heet een licentie. In ruil daarvoor krijgt u een vergoeding.

Vraag advies over financiering

Het is niet altijd makkelijk om financiering te vragen of te krijgen. Een adviseur kan u daarbij helpen. Er zijn verschillende organisaties die goede adviseurs in huis hebben.


Meer informatie over dit onderwerp:

Deze informatie is geplaatst door

Dit artikel heeft betrekking op
Idee - Investeerder - Business Angel - Financieringsplan - Ondernemingsplan - Pitchen - Innovatie - Start-up -
Deze informatie is afkomstig van het samenwerkingsverband van de overheid: Ondernemersplein