Diensten leveren binnen de EU

In de EU is er vrij verkeer van diensten. U kunt dus diensten leveren aan zakelijke klanten in andere EU-landen. Vaak moet u de btw verleggen naar uw buitenlandse klant. En misschien moet u uw factuur anders opmaken dan u gewend bent. Controleer wel de wetten en regels in een ander land en check de lokale gebruiken.

Gebruik de btw-tool van de Belastingdienst

Wilt u weten in welk land u de btw over uw dienst moet aangeven en betalen? Gebruik het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst. Dit hulpmiddel geeft antwoord op veel vragen over btw en het leveren van diensten in de EU.

Ga na wie de btw betaalt en aangeeft

Diensten leveren aan zakelijke klanten

In de meeste gevallen verlegt u de btw naar uw zakelijke klant binnen de EU. U meldt 'btw verlegd' op de factuur. En uw klant betaalt de btw in zijn eigen land. Maar u mag niet altijd de btw verleggen. Bijvoorbeeld als u cateringdiensten levert of wanneer u voor korte tijd een vervoermiddel verhuurt. 

Soms moet u btw-aangifte doen in het land van uw klant. Gebruik de btw-tool Diensten in en uit het buitenland of neem contact op met de belastingdienst in het andere land om te bepalen wat u moet doen. Een overzicht van belastingdiensten in EU-landen vindt u op de site van de Europese Commissie.

Diensten leveren aan particulieren

Levert u diensten aan particulieren in een ander EU-land? Dan moet u meestal het Nederlandse btw-tarief in rekening brengen. Voor sommige diensten gelden andere regels. Gebruik het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland van de Belastingdienst om te bepalen wie de btw betaalt. 

Moet u toch btw betalen in een ander EU-land? U kunt gebruik maken van de Unieregeling. Dan regelt u elk kwartaal de btw-aangiften binnen de EU in het éénloketsysteem. U hoeft dan niet meer in elk EU-land apart uw btw-zaken te regelen. Lees op Belastingdienst.nl hoe u de btw voor diensten aan particulieren binnen de EU aangeeft.

Controleer het btw-identificatienummer van uw klant

Het is belangrijk om te weten of uw klant een ondernemer is. Zeker als u de btw verlegt. Als later blijkt dat uw klant geen ondernemer is, moet u alsnog de btw betalen. U krijgt dan een naheffingsaanslag. Een ondernemer heeft een btw-identificatienummer. Op de website van de Europese Commissie controleert u of het btw-identificatienummer van uw klant klopt.

Check of u opgaaf ICP moet doen

Een dienst leveren binnen de Europese Unie is een intracommunautaire prestatie als:

  • u levert aan een ondernemer in een ander EU-land
  • de diensten zijn belast in het land van die ondernemer

Intracommunautaire prestaties verwerkt u in de btw-aangifte. Ook moet u ze opgeven in de opgaaf Intracommunautaire Prestaties (opgaaf ICP).

Gebruik ook het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland om te kijken of u een opgaaf ICP moet doen.

Houd rekening met lokale wetgeving

In het land waar u de dienst levert, krijgt u te maken met lokale wetgeving en gebruiken. Zorg dat u hiervan goed op de hoogte bent. Op de website van RVO vindt u voor een groot aantal landen informatie over subsidies, do’s-and-don’ts, wetten en regels en sectoren. Met de RVO Exportwijzer komt u meer te weten over internationaal zakendoen, financiering en andere vormen van ondersteuning.

Centrale contactpunten van de EU

Wanneer u diensten wilt verrichten in andere EU-landen, dan staan de Centrale contactpunten van de EU (voor Nederland zijn dat ondernemersplein.kvk.nl en business.gov.nl) voor u klaar. Hier vindt u meer informatie over regels en richtlijnen die gelden voor dienstverlening of bedrijfsvestiging in een ander EU-land.

Tip: Vrij reizen binnen de EU

U heeft binnen de EU geen speciale documenten nodig om te reizen naar het land waar u de dienst levert. U moet wel altijd met een identiteitsbewijs kunnen aantonen wie u bent.

Discussies

Praat mee met andere ondernemers over internationaal ondernemen.

Feiten en cijfers: hoeveel exporteert Nederland aan diensten?

De grafiek toont de exportwaarde van diensten naar EU-landen per kwartaal.