Brexit: gevolgen voor Nederlandse ondernemers

Het Verenigd Koninkrijk (VK) heeft de Europese Unie (EU) verlaten. Dit noemen we Brexit. Sinds 1 januari 2021 gaat het zakendoen met het VK anders. Het VK bestaat uit Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland.

Handelsakkoord over nieuw partnerschap

Sinds Brexit is er geen vrij verkeer meer van personen en goederen tussen de EU en het VK. De EU en het VK hebben een handelsakkoord bereikt over een nieuw partnerschap. Sinds 1 januari 2021 zijn er nieuwe regels voor reizen en zakendoen. Lees over de belangrijkste punten uit het handelsakkoord en de gevolgen voor uw bedrijf. Op de website van de EU vindt u de volledige tekst van het handelsakkoord.

Houd rekening met douaneformaliteiten

Sinds 1 januari 2021 zijn er douaneprocedures en langere wachttijden bij de grens. Vanaf 1 januari 2022 krijgt u te maken met strengere douane-eisen. In het Border Operating Model staat hoe de Britse overheid de nieuwe importregels en grenscontroles stapsgewijs invoert.

Bereid uw transporten goed voor. Zo voorkomt u vertraging. Bedenk ook of u de afhandeling bij de Douane zelf doet of gaat uitbesteden. Regel altijd de volgende zaken:

  • Een EORI-nummer; dit is het identificatienummer voor uw bedrijf.
  • Zorg ervoor dat u aangifte kunt (laten) doen in de systemen van de Douane.
  • Vraag een registratie elektronisch berichtenverkeer aan als u zelf aangifte doet.
  • Regel tijdig de documenten die nodig zijn voor het invoeren van goederen.

De Brexit-toolkit van de Douane geeft u meer uitleg over deze stappen.

Doe de Brexit Impact Scan

Met de Brexit Impact Scan ontdekt u hoe het handelsakkoord effect heeft op uw bedrijf. De scan gaat in op de regels voor zakendoen met het VK die sinds 1 januari 2021 gelden.

Brexit Adjustment Reserve (BAR): steun voor bedrijven

Heeft het vertrek van het VK uit de Europese Unie u zakelijk geraakt? U bent bijvoorbeeld exporteur, importeur of logistiek dienstverlener. Of u bent visser en Brexit had negatieve gevolgen voor uw bedrijf. Om u hiermee te helpen, stelt de EU geld beschikbaar via de Brexit Adjustment Reserve (BAR). Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is uitvoerder van de BAR. Bekijk op RVO.nl hoe de Brexit Adjustment Reserve u kan helpen.

Volg de ontwikkelingen over zakendoen met het VK

Wilt u meer weten over de regels die gelden als u zakendoet met het VK? Bijvoorbeeld hoe het zit met producteisen of het betalen van invoerrechten? Bekijk dan de landenpagina over zakendoen met het VK als land buiten de EU van de RVO. Lees ook de pagina Zakendoen met het VK, dit moet je weten van KVK. Op het Brexitloket van de Rijksoverheid staat een overzicht van organisaties die u verder kunnen helpen met uw vragen.

Feiten en cijfers: invoer en uitvoer Verenigd Koninkrijk

De grafiek toont de uitvoerwaarde van alle goederen van Nederland naar het Verenigd Koninkrijk en de invoerwaarde vanuit het Verenigd Koninkrijk.


Meer informatie over dit onderwerp:

Deze informatie is geplaatst door

Dit artikel heeft betrekking op
Brexit - Gevolgen Brexit - Verenigd Koninkrijk uit EU - Groot Brittannië uit EU - Verenigd Koninkrijk verlaat EU - Groot Brittannië verlaat EU - Engeland uit EU - Engeland verlaat EU -
Deze informatie is afkomstig van het samenwerkingsverband van de overheid: Ondernemersplein