Auto van de zaak

Heeft u een auto van de zaak, dan heeft dat gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Wanneer u uw zakelijke auto privé gebruikt, krijgt u te maken met bijtelling.

Kijk hoeveel bijtelling u moet betalen

Gebruikt u de auto van de zaak voor meer dan 500 kilometer per jaar privé? Dan moet u bijtelling betalen. De bijtelling is een percentage van de catalogusprijs.

Korting bijtelling elektrische auto’s

Rijdt u een volledig elektrische auto, waterstofauto of zonnecelauto? Voor auto's zonder CO2-uitstoot geldt een lagere bijtelling. Lees meer over de financiële voordelen van zakelijk elektrisch rijden.

Auto van de zaak en de btw

Voor de btw mag u kiezen of u uw auto als zakelijk of privé aanmerkt. Ook als u uw auto voor de inkomstenbelasting als zakelijk aangeeft, kunt u uw auto voor de btw privé houden. Kiest u er bijvoorbeeld voor om de auto voor de btw tot het privévermogen te rekenen? Dan betekent dat niet automatisch dat de auto ook voor de inkomstenbelasting tot het privévermogen behoort. Zorg dat uw keuze duidelijk in uw administratie staat. 

Zet u uw privéauto over op de zaak? Dan bent u eigenlijk klant en verkoper tegelijk. U mag deze aanschaf dan ook niet alsnog aftrekken.

Corrigeer uw btw-aangifte bij privégebruik van uw auto

Gebruikt u uw zakelijke auto ook privé? Dan moet u de aftrek corrigeren in de aangifte omzetbelasting aan het einde van het jaar. Dat betekent dat u dan btw moet betalen. Het is daarom belangrijk dat u uw ritten goed bijhoudt.  Houd er ook rekening mee dat woon-werkverkeer voor de btw geldt als privékilometers. Gebruik hiervoor de  rekenhulp btw en de auto.

Houdt u geen privéritten bij, dan rekent de Belastingdienst een standaardpercentage.

Trek uw autokosten af van uw winst

U kunt alle autokosten aftrekken van uw winst. Bijvoorbeeld onderhoud, APK, parkeerkosten en de motorrijtuigenbelasting. Ook mag u via jaarlijkse afschrijving de aanschafkosten aftrekken van uw winst. Gebruikt u de auto ook privé? Dan kunt u alleen de kosten aftrekken voor het deel dat u de auto zakelijk gebruikt.

Auto van de zaak en inkomstenbelasting

Uw auto is verplicht van de zaak als u er per jaar niet meer dan 500 kilometer privé mee rijdt. Rijdt u meer dan 500 kilometer per jaar privé, dan mag u er ook voor kiezen om uw auto privé op te voeren. U mag er dan nog steeds zakelijk mee rijden. Maar er gelden dan wel andere regels voor de inkomstenbelasting.

Zorg voor een complete rittenregistratie

Met een rittenregistratie kunt u bewijzen dat u niet meer dan 500 privékilometers per jaar heeft gereden. Dan hoeft u geen bijtelling te betalen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld RitRegistratieSystemen. U mag ook een eigen systeem gebruiken. Daarin moeten wel alle gegevens staan die nodig zijn voor een complete rittenregistratie.

Zet de waarde van uw auto op uw zakelijke balans

Kiest u ervoor om uw auto zakelijk te gebruiken? Dan zet u de aanschafwaarde op de balans van uw bedrijf. Daarna mag u jaarlijks de gemaakte autokosten én de jaarlijkse afschrijving (van aanschaf- tot restwaarde) aftrekken. Het bedrag dat vervolgens jaarlijks op de balans staat, heet de boekwaarde. Let er wel op dat de auto op uw naam staat.

Leasen

Wilt u een auto leasen voor uw bedrijf? Dan kunt u aan deze leasevormen denken:

Operational lease

U least een auto en betaalt een vast bedrag per maand voor het gebruik van de auto. De leasemaatschappij blijft eigenaar en de auto behoort dan ook niet tot uw ondernemingsvermogen. U zet de waarde van de auto dus niet op uw balans.

Financial lease

Dit is een kredietvorm waarmee u een auto koopt op naam van uw bedrijf. U betaalt de lening af in termijnen. Anders dan bij operational lease, kunt u de auto bij financial lease wél op de balans zetten. Hierdoor heeft u in de meeste gevallen recht op afschrijving en renteaftrek.

Feiten en cijfers: hoeveel auto’s van de zaak rijden er rond?

Sinds 2014 neemt het aantal personenauto’s op naam van een bedrijf of instelling jaarlijks toe. Begin 2020 waren er ruim 1 miljoen auto’s van de zaak.


Meer informatie over dit onderwerp:

Deze informatie is geplaatst door

Dit artikel heeft betrekking op
Auto - Zaak - Inkomstenbelasting - Btw - Bijtelling - Autokosten - Balans - Rittenregistratie - Lease - auto leasen -
Deze informatie is afkomstig van het samenwerkingsverband van de overheid: Ondernemersplein