Auto importeren

U wilt een auto importeren uit bijvoorbeeld Duitsland of Zwitserland. Als u de auto koopt, krijgt u te maken met de Dienst Wegverkeer (RDW) en de Belastingdienst. Bij import is het van belang of de auto uit de EU, de EVA of daarbuiten komt.

Zorg voor kentekenregistratie

Uw auto moet een in Nederland geregistreerd kenteken krijgen. Dit regelt u bij de RDW. Importeert u de auto uit een EU-land of EVA-land? Dan onderzoekt de RDW het buitenlandse kentekenbewijs en neemt gegevens over als dat kan.

Stappenplan auto invoeren

Op rdw.nl staat hoe u een auto uit de EU of EVA kunt invoeren. Ook leest u daar wat u moet doen als u een auto van buiten de EU of EVA importeert.

De auto uit het buitenland kunt u op naam van uw bedrijf zetten, als dat een vof, cv, bv of nv is. Het is niet mogelijk een voertuig op naam te zetten van een:

  • eenmanszaak
  • maatschap
  • rederij
  • rechtspersoon in oprichting (i.o).

In deze gevallen zet u de auto op uw eigen naam. De auto kunt u wel zakelijk gebruiken.

Maak een keuringsafspraak met de RDW

Voordat u een Nederlands kenteken kunt aanvragen, moet u de auto laten keuren door de RDW.

Import uit EU of EVA

Bij import van een voertuig uit een EU-land of EVA-land laat u de auto keuren bij een RDW-keuringsstation. Vaak kan dat zonder afspraak. U kunt ook aangeven of de RDW meteen de APK-keuring moet doen. Als de buitenlandse APK nog geldig is, kunt u die laten overnemen.

Import van buiten EU of EVA

Komt de auto van buiten de EU of EVA? Dan test de RDW de auto uitgebreid. De keuring vindt meestal plaats bij het RDW-testcentrum in Lelystad.

Doe bpm-aangifte

Nadat u de auto heeft laten keuren door de RDW, doet u bpm-aangifte bij de Belastingdienst. U kunt alvast uitrekenen hoeveel bpm u moet betalen. Na akkoord van de RDW en de Belastingdienst, stuurt de RDW u binnen 5 werkdagen een nieuw kentekenbewijs.

Motorrijtuigenbelasting betalen

U wordt automatisch aangemeld voor de motorrijtuigenbelasting. De Belastingdienst stuurt u een aanslag.

Btw betalen

Over nieuwe en bijna nieuwe voertuigen die u uit de EU haalt, moet u altijd btw betalen. Bijna nieuwe voertuigen zijn niet langer dan 6 maanden geleden voor het eerst in gebruik genomen of hebben niet meer dan 6.000 kilometer gereden.

Laat kentekenplaten maken

Na ontvangst van het nieuwe kentekenbewijs, moet u kentekenplaten laten maken bij een erkende kentekenplatenfabrikant.

Regel een autoverzekering

Zorg ook dat u op tijd uw auto verzekert. Dat moet voordat u de weg op gaat. U moet in ieder geval een WA-verzekering afsluiten.

Feiten en cijfers: importwaarde auto's en andere transportmiddelen

De grafiek toont de importwaarde van productgroepen.


Meer informatie over dit onderwerp:

Deze informatie is geplaatst door

Dit artikel heeft betrekking op
auto invoeren - auto importeren - auto uit het buitenland - kentekenregistratie auto buitenland - kenteken registreren auto buitenland - bpm betalen - RDW-keuring -
Deze informatie is afkomstig van het samenwerkingsverband van de overheid: Ondernemersplein