Alles wat je als ondernemer moet weten over geldzaken. Informatie over financiering, schulden, belasting, subsidies en het opzetten van een administratie. Welke belasting betaalt u als ondernemer? Hoe zit het met de auto van de zaak en welke belastingaftrek mag u toepassen? Bekijk de veel gestelde belastingvragen.


Auto importeren

Als u een auto voor uw bedrijf importeert moet u bij de RDW uw kenteken aanvragen. Ook moet u bpm en btw aan de Belastingdienst betalen. Lees hoe dit werkt.

Lees meer

Belasting niet op tijd kunnen betalen

Wanneer u uw belasting niet op tijd kunt betalen, moet u de Belastingdienst tijdig inlichten om een regeling te treffen. Daarvoor moet u wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Lees meer

Auto van de zaak

Een auto van de zaak heeft gevolgen voor de inkomstenbelasting en de btw. Wanneer u uw zakelijke auto privé gebruikt krijgt u te maken met bijtelling.

Lees meer

Schulden en faillissement eenmanszaak

Bij schulden in uw eenmanszaak kunt u soms via een schuldenregeling tot een oplossing komen. Bij ernstige schulden kunt u faillissement aanvragen.

Lees meer

Uw klant betaalt uw factuur niet

Check de regels rond betalingstermijnen, incassoprocedures en incassokosten en bekijk uw juridische mogelijkheden.

Lees meer

Aangifte vennootschapsbelasting (vpb) doen

Een nv of bv moet aangifte vennootschapsbelasting doen. Dit moet u jaarlijks voor 1 juni doen.

Lees meer

Als zzp’er pensioen opbouwen

Als zzp’er kunt u uw AOW vrijwillig aanvullen met een pensioenregeling. In sommige bedrijfstakken of beroepen bent u verplicht een regeling te sluiten.

Lees meer

Pensioen regelen als dga

Als directeur-grootaandeelhouder (dga) van een bv kunt u uw pensioen regelen door te sparen via een bancaire lijfrente of lijfrenteverzekering. En dit te reserveren voor uw oudedagsreserve.

Lees meer

Aangifte inkomstenbelasting doen

U moet voor 1 mei uw aangifte inkomstenbelasting doen bij de Belastingdienst. Vergeet hierbij uw aftrekposten en fiscale regelingen niet.

Lees meer

Aansprakelijkheid echtgenoot of partner voorkomen

Of uw partner aansprakelijk is voor de schulden van uw bedrijf, is afhankelijk van de rechtsvorm en de manier waarop uw relatie is vastgelegd.

Lees meer